We hebben uw hulp nodig!
Kent u deze namen van fruitrassen zoals Ribbeling, Oranje Reinette, Tesselaar, Vlaamse Schijveling, Goudbal, Kruizenet en Prinses Marie?
In de IJsselstreek werd in de eerste helft van de vorige eeuw een grote variatie aan appel- en perenrassen geteeld. Dit is terug te lezen in de aanvoergegevens van de toenmalige veilingen in Olst en Wijhe en andere veilingen in het gebied. Veel van deze oude fruitrassen worden nu met uitsterven bedreigd of zijn al voorgoed verdwenen. De stichting IJsselboomgaarden organiseert daarom in samenwerking met  Het Nederlands Fruit Netwerk een determinatiedag in de IJsselstreek op zaterdag 14 september van 10 tot 16 uur. Op landgoed Spijkerbosch in Boskamp (oprijlaan Eikelhofweg 27)  zitten fruitdeskundigen klaar om met behulp van 5 tot 10 appels of peren per boom de naam van het ras van uw oude fruitboom te achterhalen. Het doel is oude zeldzame fruitrassen terug vinden door vooral fruit van oude bomen te determineren. Bomen die mogelijk rond de honderd jaar zijn, dus aangeplant tussen de jaren 1920 en 1940. Ook al denk u het ras van uw fruitboom wel te weten, dan is het toch interessant voor deze deskundigen om uw appels en peren nog een keer te bekijken.
Heeft u nog een echt oude fruitboom staan (denk aan bomen van 100 jaar of ouder), of u weet een dergelijke fruitboom te staan met vruchten er aan, kom dan naar deze dag op 14 september.
Mocht u jongere bomen hebben met vruchten waarvan u de rasnaam niet kent, ook dan bent u welkom om met 5 tot 10 vruchten de rasnaam te proberen te laten achterhalen.
Daarnaast geeft op deze dag, de stichting IJsselboomgaarden advies over allerlei aspecten rond het behoud, beheer en benutting van hoogstamfruitbomen en het fruit.
 Â
IJsselstreek als fruitgebied
De fruitteelt in de IJsselstreek ontstond rond 1880. Door de landbouwcrisis was er behoefte aan de teelt van andere producten om tot inkomen te komen. Fruitteelt met hoogstamfruitbomen viel goed te combineren met het weiden van vee. Het areaal aan fruitteeltbomen groeide snel in de jaren twintig. Er ontstonden er veilingen in Deventer (later Twello), Olst, Wijhe en Zwolle waar het fruit werd verhandeld en er kwam een fruitteeltvakschool in Terwolde om de boeren en werknemers te scholen in de fruitteelt. In de jaren zestig en zeventig verdwenen de boomgaarden grotendeels door specialisatie van de boerenbedrijven richting melkveehouderij. Daarmee verdwenen ook de veilingen en de vakschool.
In de afgelopen 25 jaar zijn er door particulieren in het buitengebied gelukkig weer vele jonge hoogstamfruitbomen aangeplant. Een goede ontwikkeling, o.a. voor de biodiversiteit en de waardering voor een mooi landschap met bomen. Hoewel deze jonge fruitbomen ook weer van deze oude fruitrassen zijn, missen we toch nog veel oude rassen. Mooi zou zijn als we via deze determinatiedag weer oude zeldzame rassen kunnen vinden van met name oude fruitbomen die nog te vinden zijn op erven en restanten van oude boomgaarden in het gebied. Â
Het belang van het behoud van vele oude rassen is dat deze rassen belangrijke eigenschappen op het gebied van vruchtkwaliteit, ziekteresistentie, groei en andere genetisch bepaalde kenmerken hebben die op termijn weer kunnen worden gebruikt door ze op te nemen in de genenbank maar ook om er weer nieuwe jonge bomen van de vermeerderen om weer aan te planten in de IJsselstreek. Om oude fruitbomen van deze historische rassen terug te vinden hebben we uw hulp nodig.
De locatie
Op Landgoed Spijkerbos heeft de heer van Limburg Stirum met enthousiasme en grote deskundigheid een boomgaard aangelegd en in beheer waarin een veel verschillende rassen fruitbomen voorkomen. Tijdens deze dag wil hij daar op verzoek graag over vertellen en zijn boomgaard tonen.
Nadere info: www.ijsselboomgaarden.nl
Zie hier onder de Prinses Marie:
Comments