top of page

Geschiedenis

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw kregen de mensen meer vrije tijd en ontstond er een toenemende belangstelling voor het verleden. Men wilde weten hoe de grootouders en overgrootouders leefden, was benieuwd naar de verhalen achter historische gebouwen, etc. Dit was een behoefte die landelijk ontstond, zo ook in de toenmalige zelfstandige gemeente Olst.

​

Een steeds grotere groep mensen was actief met het vastleggen van zaken uit het verleden. Eén van hen was Johan Jansma. Door Johan werd het bestuur van het Nutsdepartement Olst opmerkzaam gemaakt op deze ontwikkeling. Het Nutsdepartement Olst onderzocht of er een brede behoefte was om deze activiteiten meer te centraliseren binnen een historische vereniging. Dit resulteerde in 1988 in de oprichting van ’t Olster Erfgoed.

 

Bij een heroriëntatie, rond het vijftienjarig bestaan van de vereniging (2003), is er voor gekozen de blik en doelen te verbreden. De activiteiten werden meer naar buiten gericht en educatie werd een belangrijke pijler. Ook de samenhang tussen natuur, water en (cultuur)historie kreeg meer aandacht. De samenwerking met Staatsbosbeheer lag dan ook voor de hand.

 

De vereniging en Staatsbosbeheer vonden elkaar in 2003 in een plan voor een nieuw Informatiecentrum voor natuur, cultuur en geschiedenis, waar de organisaties onder één dak konden werken. Samen met Salland Wonen en de JP van den Bentstichting, werd het Infocentrum IJssel Den Nul gerealiseerd en op 21 april 2012 officieel geopend door H.K.H. Prinses Margriet en de heer Pieter van Vollenhove.

 

Zie voor een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van ’t Olster Erfgoed Tijdschrift 95, uit 2024.

bottom of page