top of page

Van Spekslagerij R. Bakhuis naar OLBA conserven


De historische vereniging ’t Olster Erfgoed heeft in het Infocentrum een tentoonstelling ingericht met als titel: “Van Spekslagerij R. Bakhuis naar OLBA conserven”.

De expositie laat voorwerpen en afbeeldingen zien uit de geschiedenis van De OLBA (OL(st) en BA(khuis)). Roelof Bakhuis registreerde zich in 1832 als veehandelaar en spekslager. Rondom zijn woonhuis op de Olsterkamp groeide het fabriekscomplex van Bakhuis & Zonen uit tot OLBA Vleeswaren en groentenconserven.

De familie Bakhuis behoorde tot de notabelen van Olst, liet mooie, grote huizen bouwen en vergrootte met de tijd hun onderneming, onder andere met de steenfabriek ’t Haasje.


In de naoorlogse jaren werd OLBA een van de grootste werkgevers van Olst.

1962 werd de OLBA werd overgenomen door Unox- Unilever en in 1964 nam de laatste Bakhuis afscheid als directeur van de fabriek. In 1979 werd de OLBA fabriek definitief gesloten maar de (gerenoveerde) schoorsteen staat nog steeds overeind. De tentoonstelling geeft een interessant beeld van de geschiedenis van de OLBA, ook boeiend voor diegenen geboren na de fabriekssluiting.

De expositieruimte van het Olster Erfgoed bij het Infocentrum (Rijksstraatweg 109, Den Nul) is gratis toegankelijk en geopend tijdens de openingstijden van Brasserie “Op Duur”.


Comments


bottom of page