top of page

Station Deventer; het station, dat nooit geopend werd, maar altijd open gaat

’t Olster Erfgoed vertoont na de pauze van de Algemene Ledenvergadering op 19 maart  de film: Station Deventer; het station, dat nooit geopend werd, maar altijd open gaat.

Een film over de spoorgeschiedenis rondom Deventer, van Paul van Agten.

 

De spoorontwikkeling in en om Deventer in de 19e en 20e eeuw is een bizarre, met tal van onverwachte wendingen en de Deventer cineast Paul van Agten maakte daarvan een even onthullende als spannende film, mooi afgewisseld met momenten van humor en vertedering.

Hij is op 19 maart aanwezig om de film in te leiden.

 

In Deventer kruisen 2 spoorlijnen elkaar, waarvan de eerste in 1865 vanuit het zuiden arriveerde als staatslijn A (Arnhem-Leeuwarden). Afgezien van de fanfare en het vuurwerk, dat de entree van Deventer in de vaart der volkeren opluisterde, verliep dat tamelijk moeite- en geruisloos. Heel anders is dat met de oost-west lijn. Bijna vanaf het begin in 1887 verzorgt die de belangrijke internationale verbinding tussen Amsterdam en Berlijn en in de 20e eeuw ook tussen Londen en Berlijn, via Hoek van Holland. Toch kwam hij in geen enkel plan voor en is uitsluitend te danken aan een lokale maatschappij van enkele baronnen op de Veluwe (KNLS), plus een tikkeltje toeval en geluk.

 

En het station? Dat is het verhaal van de moordende concurrentie tussen spoorwegmaatschappijen eind 19e en begin 20e eeuw. In Deventer waren dat er 3 en er ontstond een heuse ' Stationsquestie; waarop de minister van Verkeer en Waterstaat moest ingrijpen.En toen er dan eindelijk één gemeenschappelijk station gebouwd ging worden, was daar de Eerste Wereldoorlog. Zes jaar plus een spoorongeluk kostte de bouw, waarna niemand meer zin had in een feestje bij de opening in 1920. Begrijpelijk, maar wat een contrast met de komst van die eerste spoorlijn in Deventer in 1865……

 

Deze film vertelt die geschiedenis aan de hand van beelden, die soms onbekend en niet eerder vertoond zijn en verhalen waarvoor hetzelfde geldt. Animaties maken de soms complexe materie goed behapbaar. Ze brengen details en inzichten naar voren, waarvan tegenwoordig niemand meer weet heeft.

Eén ding is daarom zeker: na deze avond zult u met andere ogen kijken naar de lijn die bij Deventer de IJssel passeert en het station, dat daar langs ligt in een prachtig park. De stationsfilm ontstond in opdracht van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) en in nauwe samenwerking met Arno Dijkhof, waarvan in 2020 het boek 'Station Deventer 1920-2020' verscheen.

 

De ledenvergadering van de historische vereniging start op 19 maart om 19.30 uur in het Infocentrum, Rijksstraatweg 109, Den Nul. Rond 20.30 uur begint de filmvertoning.

Voor meer informatie over de ALV van ‘t Olster Erfgoed zie www.olstererfgoed.nl.

Opmerkingen


bottom of page