top of page

Open Monumentendag 2023 in Olst-Wijhe

Op 9 en 10 september zijn het weer Open Monumentendagen. Ook in de gemeente Olst-Wijhe zijn dit weekend verschillende monumenten geopend voor publiek. Met name op zaterdag 9 september is van 10.00 uur tot ca. 16.00 uur veel te zien en te beleven.

Het comité Olst-Wijhe, bestaande uit vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Wijhe, Tourist Info, ’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe, heeft dankzij alle deelnemers een gevarieerd programma kunnen opzetten.Het Kerkplein rond de Dorpskerk in Olst. In oktober 2023 wordt gestart met de herinrichting van het plein, maar voor die tijd wordt rond de kerk archeologisch onderzoek verricht. Op 9 september is Manouk Derks (Econsultancy bv.) om 11:00 uur op het plein aanwezig om over dit archeologisch onderzoek en de resultaten te vertellen.Kasteel het Nijenhuis Heino/Wijhe (museum De Fundatie)

Het kasteel is op zaterdag gratis toegankelijk (openingstijden 11:00 – 17:00u), en er worden gratis rondleidingen georganiseerd. Starttijden: 11:30, 13:00, 13:30 en 14:00 uur. Verzamelen in de museumwinkel van Kasteel het Nijenhuis. Let op! Per rondleiding is plaats voor maximaal 10 personen. Vol = vol.


Boerderij van de familie Kos (De Kappe) aan de Stationsweg 32 Wijhe. Het woonhuis van de familie Kos is "een bijzonder pronkstuk met historische waarde" met daarbij een prachtige tuin, zeer de moeite voor een bezoek. Belangstellenden zijn op 9 september van harte welkom voor een bezichtiging.


Watermulders Hofstede, Rijksmonument aan IJsseldijk 63 in Welsum.

Sinds 2022 zijn Eddy en Kristina de nieuwe eigenaren van het pand. Zij hebben het huis niet alleen voor het uitzicht en de geweldige tuin gekocht, maar ook met het idee om dit pand een toekomst te geven. Op dit moment is de planning van de restauratie van het hoofdhuis bijna afgesloten en zal snel met de verbouwing en verduurzaming begonnen worden. Tijdens de rondleiding laten zij u graag zien in welke staat het gebouw op dit moment is, geven ze een inkijk in de geschiedenis en vertellen ze over de restauratie en verbouwingsplannen. Rondleiding 9 september om 11 uur en om 14 uur.

Graag opgeven via: kmvdgeest25@gmail.com


Boerderij “Hof van Duur”, Damshoekweg 2 in Olst. Deze boerderij ligt midden tussen de weilanden in het buurtschap Duur (voorheen Marke Duur), de oudste gedocumenteerde datum dat op deze plek werd gewoond is 1602. Eigenaren Guusta Zuurbier en Johan Jonker zijn zaterdags doorlopend aanwezig om bezoekers te informeren of een kleine rondleiding te verzorgen.

Informatie en documentatie van de Stichting IJsselhoeven zal ook hier aanwezig zijn.


Kerken

Zoals als elk jaar zijn bijna alle kerken in de gemeente tijdens Open Monumentendag geopend én worden de nodige activiteiten georganiseerd.

In de Dorpskerk (Willibrordkerk) Olst is het mogelijk de expositie van drie kunstenaars uit de gemeente Olst-Wijhe te bekijken en naar orgelspel door organist Wim de Just op het Van Oeckelenorgel te luisteren.De H. Willibrordkerk Boskamp. Op 9 en 10 september van 10.00 – 16.00 uur is de quilttentoonstelling van het werk van de Quiltgroep Boskamp in de kerk te zien. Er zullen tussen de 50 en 70 Quilts te bezichtigen zijn.

Ook is een expositie te zien van ontwerpen voor herbestemming van de Willibrordkerk en haar omgeving, gemaakt door de studenten van Saxion. Op 9 september zijn de studenten aanwezig om vragen te beantwoorden.


Nicolaaskerk Wesepe, naast bezichtiging is op een groot beeldscherm een presentatie te zien van historische foto's van deze middeleeuwse kerk. Vrijwilligers zijn aanwezig om over de kerk te vertellen.


Heilige Willibrordus Boerhaar. Op 9 en 10 september van 10.00 – 16.00 uur geven de kerkwachters rondleidingen in deze neogotische kerk uit 1913.


Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Wijhe. Op zaterdag 9 september verzorgt Thom Letteboer een rondleiding van 11 – 12 uur. Zondag 10 september van 14– 15 uur bespeling van het Rijksmonumentale Maarschalkerweerdorgel door Frank Delnoy.

Beide dagen is er een beeldscherm in de kerk aanwezig waarop informatie met beelden en geluid wordt gegeven over de kerk als monument. Beide dagen open huis van 10.00 – 16.00 uur.


Hervormde Kerk in Welsum. Bezichtiging van deze kerk op 9 september van 10 tot 15 uur.


Molens

Korenmolen De Vlijt in Marle is zaterdag van 11 tot 17 uur te bezichtigen, die dag is de gerestaureerde monumentale Ruston dieselmotor in gebruik voor het aandrijven van de molen.

De Wijhese Molen is ook te bezichtigen en staan molenaars klaar om vragen te beantwoorden. Voor de restauratie van de Wijhese Molen, en met name het vervangen van het wiekenkruis, is een Crowd Funding pagina geopend op de website van “De Hollandsche Molen”.

Op 9 september is het ook Overijsselse Molendag.


Voor alle adressen, openingstijden en meer informatie zie www.openmonumentendag.nlComentarios


bottom of page