top of page

Herinneringen aan de Gemeente Olst

Het kan niet anders of een Olster historische vereniging heeft de nodige oude voorwerpen van de voormalige Gemeente Olst in haar archief.


De eerste schriftelijke vermelding van Olst is in 947 in een oorkonde onder de naam Holsto.

Die Schenkingsoorkonde is eigenlijk één van de weinige tastbare herinneringen aan de voormalige gemeente Olst die het Erfgoed niet in haar bezit heeft, hiervoor moet u naar het Staatsarchief in Düsseldorf.


Veel andere voorwerpen zijn nu te ‘bewonderen in het Infocentrum bij de tentoonstelling “Herinnering aan de Gemeente Olst”.


Naast afbeeldingen van oud-burgemeesters zijn een originele ambtsketen te zien, een stoel uit de voormalige raadszaal en de hamer waarmee de vroegere raadsvergaderingen werden afgehamerd.

Natuurlijk ontbreken ook bekers, borden, kopjes en glazen voorzien van het gemeentewapen (de hooiberg) niet. Evenals andere souvenirs of weggevertjes als een kwartetspel, asbak, kaars of lepeltjes.

Bovendien hangt op de expositie een gemeentevlag en staat er een “Olster” vuilnisemmer.

Ook nog (zegel)stempels, de begroting uit 1965 en véél meer… Oh ja, niet te vergeten: een kopie van de genoemde Schenkingsakte uit 947.

Kortom een tentoonstelling met unieke, echte Olster voorwerpen, ook heel leuk om te bekijken door niet-Olstenaren.

Het Infocentrum, Rijksstraatweg 109 Den Nul, is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.


bottom of page