80 jaar vrijheid bij ’t Olster Erfgoed
- Gerrit Krijt
- 8 apr
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 dagen geleden
Op zondag 13 april viert de historische vereniging ’t Olster Erfgoed “80 Jaar Vrijheid” van Olst.
Naast de bevrijdingstoertocht over Den Nul is er op het Infocentrum het één en ander te zien.
’t Olster Erfgoed heeft een tentoonstelling ingericht met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Speciale aandacht verdient een exemplaar van de nationale feestrok. De nationale feestrok (ook wel bevrijdingsrok, levensrok of oranjerok genoemd) is een kledingstuk dat gedragen werd door vrouwen na de bevrijding in 1945. Mies Boissevain-van Lennip nam namens de commissie van feest- en gedenkdagen het initiatief om van verschillende lapjes rokken te maken. Deze konden door vrouwen op speciale dagen gedragen worden.
Op 13 april zijn Tijdschriften met artikelen over gebeurtenissen in Olst tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een zacht prijsje te koop.
In de filmzaal zijn enkele korte films te zien rond het thema oorlog en vrede: “De onzichtbare vijand” over de IJssellinie tijdens de koude oorlog; een film over de lanceerlocatie voor V1 raketten in Wesepe. En een film over de gedenksteen voor Leendert Immerzeel, de destijds 22-jarige Immerzeel werd in de nacht van 12 op 13 april 1945 tijdens een patrouille, waar hij gids was voor de Canadezen, gedood door de Duitsers.
Op deze Olster Bevrijdingsdag (13 april) kunt u van 10.00 uur tot 17.00 uur terecht bij ’t Olster Erfgoed in het Infocentrum.
Comments