top of page

Kunstwerk De Tijdmachine

Door: Marina Nijdeken

Onthuld op 31 maart 2023

De Tijdmachine

"De tijdmachine"

Fietstunnel Olst

Als je in deze tunnel loopt of fietst waan je je in de Olster Tijdmachine. Een tunnel door de tijd! Tijd is van iedereen en van alle generaties. Er is heden, verleden en toekomst. Herinneringen zorgen voor verhalen in het nu en verbinden volgende generaties met de toekomst.

 

Ik heb geprobeerd Olst te vatten in zijn kenmerkende stijl; het verleden met bijvoorbeeld Arnold Wassink met zijn markante persoonlijkheid, tot het heden met de goedlachse en voetballende Siem bij Overwetering.
 

Olst, gezien vanuit een cultuurhistorisch perspectief, met elementen van alles wat mensen verbindt aan Olst.

Samen

Iedereen hielp mee bij het maken van dit kunstwerk, de Tijdmachine. Ik heb een aantal gebouwen vastgelegd in een pentekening. Deze heb ik vervolgens met de kinderen van de basisscholen ingeschilderd met ecoline. Het is met name de tegenstelling van het keurig binnen de lijntjes werken van de oudere kinderen en het onbekommerde kleuren van de jongsten wat ik hier echt prachtig vind.
En weer is het de tijd die zo naar voren komt en het verschil tussen jong en oud!
Ik deed een oproep in kranten en via social media, met talloze reacties. Zo ook van mensen die over wonderlijke gebeurtenissen kunnen vertellen die ze in Olst hebben beleefd. Oudere mensen, die met hun verhaal over vroeger helemaal terug in de tijd gingen. Deze (korte) verhalen heb ik in dit kunstwerk verwerkt, in combinatie met een geschilderd of getekend portret van diegene.
Het laat bijvoorbeeld een vrouw zien van 85 jaar die ik opzocht en die haar bijzondere levensverhaal vertelde. En zo is er ook een 5-jarig meisje dat toch wel iets heel belangrijks heeft te melden!
Hier en daar voelt ‘t een beetje als een plakboek of een logboek van iemands leven. Waar wij stiekem in mee mogen kijken…

Inspiratie

Ik heb me voor deze Tijdmachine laten inspireren door gewone mensen in het dorp met hun eigenlijk zo bijzondere verhalen. Het gaf me inspiratie, door iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. Inspiratie door de melancholie van het verleden, de snelheid van het nu en het onwetende van wat nog komen gaat.
Al was misschien wel mijn belangrijkste inspiratie: vrolijkheid, kleur en plezier!
Hieronder een overzicht van de geschilderde portretten en gebouwen.

Klik op de afbeeldingen voor de volledige tekst

Kunstenares Marina Nijdeken

Kunstenares Marina Nijdeken

Portretten

Gebouwen

bottom of page